De Rimpeling van Angst en Hoop: Gevolgen van Oorlog en Natuurgeweld in het Buitenland voor Familieleden in Nederland

Wanneer de aarde beeft in Marokko, voelen we die trillingen hier in Nederland – niet fysiek, maar emotioneel. Als natuurgeweld, soms ver weg, slachtoffers eist, dan zitten familieleden in Nederland in angst en onzekerheid te wachten op een teken van leven. Als bombardementen plaatsvinden op Kyiv, dan voelt heel Nederland de angst van de hier aanwezige Oekraïners.

Als coach zie ik hoe deze – en andere – gebeurtenissen een uitwerking hebben op mensen hier, met name op diegenen met familie en vrienden in de getroffen gebieden.

Blog-Title

Eerst de Emotionele Schokgolf

De angst voor het onbekende is een van de meest destabiliserende emoties. Voor veel mensen in Nederland met familie in getroffen gebieden zijn deze gebeurtenissen een nachtmerrie die werkelijkheid wordt, vol vragen en onzekerheden. Zijn mijn geliefden veilig? Wat is er met hun huis gebeurd? Hoe zullen ze zich redden?

Een Dubbele Rol

Vele familieleden in Nederland bevinden zich in een lastige positie waarbij ze zowel in de rol van de ondersteuner, als die van het bezorgde familielid zitten. Aan de ene kant wil je troost bieden aan familieleden, terwijl we zelf ook in angst en onzekerheid leven. Deze dubbele rol kan leiden tot emotionele uitputting.

Blog-Title

Hoe Om te Gaan Met Deze Crisis

Blijf Geïnformeerd, Maar Niet Geobsedeerd

Volg het nieuws om op de hoogte te blijven, maar zorg dat je niet geobsedeerd raakt. In de media zie je vooral het ‘slechte’ nieuws, en veel blootstelling aan slecht nieuws kan leiden tot verhoogde angst en stress, omdat je minder open staat voor de positieve mogelijkheden.

Virtuele Verbinding

Dankzij de technologie is het mogelijk om real-time met geliefden te communiceren, zelfs als ze ver weg zijn. Maak, als dat mogelijk is, gebruik van video-oproepen, berichten en sociale media om in contact te blijven en steun te bieden.

Professionele Hulp

De emotionele nasleep van een natuurramp of een oorlog kan lang aanhouden. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nu nog veel mensen in Nederland die het trauma van de oorlog in Indonesië meedragen. Zoek professionele hulp als je merkt dat je emoties je dagelijkse leven beïnvloeden. Psychologen en coaches zijn opgeleid om je hierbij te helpen.

Voorkom Schuldgevoelens

"Sobreviviente" of overlevendenschuld kan opduiken bij mensen die ver weg zijn en zich machteloos voelen. Onthoud dat deze gebeurtenissen buiten jouw controle liggen. Jouw emoties zijn echt, en het is oké om hulp te vragen.

De rimpelingen van recente gebeurtenissen zullen nog een tijdje voelbaar zijn, vooral in de harten van degenen die banden hebben met de getroffen gebieden. Maar zoals elke rimpeling in het water, zal ook deze zich uiteindelijk verspreiden en kalmeren. Door samen te komen, kunnen we veerkrachtiger worden en het hoofd bieden aan de uitdagingen die voor ons liggen.

"De angst voor het onbekende is een van

de meest destabiliserende emoties."

Contact

Peter Boshuis

Profile