Overgevoeligheid

Vraag jij je weleens af waarom anderen moeiteloos door het leven lijken te gaan, terwijl alles om je heen zo intens binnenkomt? Als sensitief persoon raak je snel overprikkeld, terwijl anderen daar geen last van lijken te hebben. Het is soms een uitdaging om overeind te blijven staan, terwijl het je vrienden zo natuurlijk afgaat.

Blog-Title

HSP

Als coach begrijp ik dat de term HSP (hyper sensitief persoon) veel gebruikt wordt, en er zijn zelfhulpboeken die je kunnen helpen. Als dat werkt voor jou, ga er vooral mee aan de slag! Mijn ervaring is echter dat het omgaan met je gevoeligheid in dit snelle leven, waar steeds meer van ons verwacht wordt, niet zo eenvoudig is als het lijkt. Wat voor anderen werkt, werkt misschien niet voor jou. Bovendien is het lastig jezelf te beschermen wanneer je overprikkeld bent, juist omdat dan alles zo intens binnenkomt.

Overprikkeling

Als je binnen deze omschrijving valt kan ik je helpen om te gaan me overprikkeling. We zoeken naar antwoorden op vragen als:
– Welke situaties zorgen bij jou voor overprikkeling?
– Hoe herken je dat je overprikkeld raakt en wat doe je dan?
– Hoe kun je jezelf beschermen?

Ken je dat? Het leven stelt je soms voor dilemma’s, keuzes en zware leermomenten. En soms lijkt hetzelfde patroon zich keer op keer te herhalen. Het rare is dat dit proces zich volledig buiten jou lijkt plaats te vinden: jij lijkt er nul invloed op te hebben, maar wel de negatieve gevolgen te moeten dragen.

Ik vind het vervelend je uit die droom te moeten halen: jij bent meestal weldegelijk de bron van die repeterende, negatieve spiraal in je leven. Met elke keuze die je maakt, of niet maakt, bepaal jij de gevolgen die op je afkomen; positief en negatief.

En dat patroon dan? Nou, wij mensen zijn gewoontedieren: we maken onze keuzes vaak onbewust op basis van hoe ons leven gelopen is, inclusief kindertijd. Juist je kindertijd, waarin je overlevingsstrategieën ontwikkelt. Daaruit volgt jouw ‘standaard’ gedrag, waaruit je keuzes voortkomen. Zo kan het gebeuren dat jij, zonder dat je het doorhebt, altijd geneigd bent dezelfde richting te kiezen. En daarmee ontstaat dan de cirkel die jij zo goed kent.

En dan de hamvraag: hoe doorbreek je dat patroon? Nou, daar kan ik je bij helpen. Ook ik lang in dezelfde onwetendheid geleefd, met mijn cirkels tot gevolg. Met hulp heb ik die patronen ontdekt, de bron onderzocht en aanpassingen geleerd in mijn gedrag, waardoor die patronen zijn bijgesteld.

Dus wat kan ik voor jou doen? Samen onderzoeken we jouw leven, jouw patronen en gedrag dat daarin een rol speelt. We onderzoeken waar dit vandaan komt, hoe je dat kunt loslaten, maar vooral hoe je het patroon kunt doorbreken. Hoe je jouw gedrag kunt ombuigen, zodat het volgende keer al net wat anders, beter loopt. Zo verander jij je gedrag naar een vorm dat wél positief bijdraagt aan je leven, een leven van groei.

Hoe ga jij dat doen (ja, jij doet het, maar ik help je), die patronen doorbreken? Dat vergt oefening. Soms veel oefening. Met kleine stapjes die we samen ontdekken veroorzaken we kleine veranderingen, die zichtbaar effect hebben op je verdere leven. Met mijn begeleiding zorg ik dat jij de veiligheid en de ruimte voelt om het ‘eens een keer anders te doen’.

En ook hier wil ik het niet gemakkelijker laten klinken dan het is: patronen in je gedrag die jij in je kindertijd hebt ontwikkeld, zijn jaren oud (duh…). Dat betekent dat ze niet in één dag veranderd zijn. Zoals ik al zei: wij mensen, we zijn gewoontedieren… Maar, door vol te houden en door te zetten, bereiken we zeker resultaat. Resultaat waar jouw groei aan ten grondslag ligt. En je doet het niet alleen: we gaan ervoor zorgen dat de mensen die dicht bij je staan jou helpen. Zo maken we een vangnet voor als je een dip hebt, of het niet meer ziet zitten om door te zetten. Mensen helpen namelijk van nature graag een ander. Laten we dat dan vooral gebruiken. Wat gaat het jou opleveren…?

Contact

Peter Boshuis

Profile