Leren van een Netflix film: in de natuur, uit je burn-out

Ik keek laatst naar de film My Octopus Teacher op Netflix. Stond al heel lang op ‘Mijn Lijst’. Blij dat ik hem nu gekeken heb!

Het gaat over een man die zichzelf en zijn levensgeluk kwijtraakt en weer terugvindt. Hij werkte als cameraman aan natuurdocumentaires, totdat hij een burn-out kreeg.

Toen ging hij terug naar de kust waar hij als kind graag onder water was met het leven in een kelp-woud. Daar ontmoet hij een octopus die hij gedurende bijna een jaar dagelijks volgt. De octopus leert hem (onder andere) om weer te vertrouwen op zijn kracht. Een octopus leeft nl ongeveer een jaar, waarin alles gebeurt, van geboorte tot nageslacht op de wereld zetten en sterven. Dus alles gaat snel, hard en direct.

Blog-Title

Herkenning

Door elke dag terug te gaan naar dat ene stukje natuur, leert hij het erg goed kennen. Hij wordt één met dat stukje natuur en beseft daardoor dat hij onderdeel is van de natuur en niet alleen een toeschouwer. Dat gevoel maakt hem weer ‘heel’. Ondanks het gemis als de octopus uiteindelijk dood gaat.

En hier zit voor mij een groot punt van herkenning: met variaties loop en ren ik al jaren door dezelfde stukken natuur. Ik ken het van voor tot achter, van sneeuw en ijs tot (te) droog en warm. Ik voel mij daar thuis! Onderdeel van, niet alleen maar passant of bezoeker.

De vertaling naar mijn ervaring

Ik ervaar hoe onderdeel van de natuur zijn mij helpt met bij mezelf blijven; hoe ik kracht heb en krijg, met alles wat er gebeurt in mijn leven.

Als coach vind ik het erg mooi om te zien hoe iemand die vol in een burn-out beland, door weer in te zien dat hij onderdeel is van de natuur, zijn kracht en energie weer terugvindt.

Wij mensen zijn een kei geworden in onszelf wijs maken dat we niet afhankelijk, laat staan verbonden zijn met de natuur. Daar doen we ook heel hard ons best voor, met steden, gemeenschappen, kantoorpanden, huizen, volle agenda’s, supermarkten en digitale oplossingen die ons uit de natuur houden en ons ervoor afschermen. Maar we merken vanzelf een keer het resultaat.

Blog-Title

Eén worden met de natuur

Dus simpelweg in de natuur zijn is het antwoord op jouw burn-out? Nee, dat is helaas te simpel. Maar, als we één durven en kunnen zijn met de natuur, komen we weer terug in onze kracht. En nee, je hoeft echt niet op zoek naar een octopus. :) Gebruik de natuur bij jou in de buurt, om jou heen.

En heb je naast de natuur hulp nodig? Schroom niet om contact met me op te nemen. Ik luister graag naar je en help je verder.

"En nee, je hoeft echt niet op zoek naar een octopus"

Contact

Peter Boshuis

Profile