Levensvragen

Soms lijkt het alsof alles tegenzit in je leven. Je ervaart geen plezier meer in je baan, je gezondheid verslechtert, je relatie loopt stroef en er ontstaan veel conflicten met je kinderen. Het lijkt alsof je steeds in hetzelfde negatieve patroon belandt, waarbij alles fout lijkt te gaan. Je vraagt je af waarom het leven je altijd zo tegenwerkt en waarom dit jou altijd overkomt.

Leven

Je leeft je leven, maar het lijkt stil te staan. Je zorgt voor je kinderen, werkt, studeert wellicht nog, hebt een relatie of bent redelijk tevreden als je alleen bent. Maar je vraagt je af: is dit alles? Wie ben ik eigenlijk en wie wil ik zijn?

Je verliest jezelf in je werk, hebt weinig tijd voor vrienden, sport niet meer, eet ongezond en hecht steeds minder waarde aan je gezin. Langzaam verlies je het contact met je kinderen of je partner, maar het lijkt je niet veel te interesseren. Je stelt jezelf de vraag: is dit alles? Wat wil ik eigenlijk bereiken in dit leven?

Ken je dat? Het leven stelt je soms voor dilemma’s, keuzes en zware leermomenten. En soms lijkt hetzelfde patroon zich keer op keer te herhalen. Het rare is dat dit proces zich volledig buiten jou lijkt plaats te vinden: jij lijkt er nul invloed op te hebben, maar wel de negatieve gevolgen te moeten dragen.

Ik vind het vervelend je uit die droom te moeten halen: jij bent meestal weldegelijk de bron van die repeterende, negatieve spiraal in je leven. Met elke keuze die je maakt, of niet maakt, bepaal jij de gevolgen die op je afkomen; positief en negatief.

En dat patroon dan? Nou, wij mensen zijn gewoontedieren: we maken onze keuzes vaak onbewust op basis van hoe ons leven gelopen is, inclusief kindertijd. Juist je kindertijd, waarin je overlevingsstrategieën ontwikkelt. Daaruit volgt jouw ‘standaard’ gedrag, waaruit je keuzes voortkomen. Zo kan het gebeuren dat jij, zonder dat je het doorhebt, altijd geneigd bent dezelfde richting te kiezen. En daarmee ontstaat dan de cirkel die jij zo goed kent.

En dan de hamvraag: hoe doorbreek je dat patroon? Nou, daar kan ik je bij helpen. Ook ik lang in dezelfde onwetendheid geleefd, met mijn cirkels tot gevolg. Met hulp heb ik die patronen ontdekt, de bron onderzocht en aanpassingen geleerd in mijn gedrag, waardoor die patronen zijn bijgesteld.

Dus wat kan ik voor jou doen? Samen onderzoeken we jouw leven, jouw patronen en gedrag dat daarin een rol speelt. We onderzoeken waar dit vandaan komt, hoe je dat kunt loslaten, maar vooral hoe je het patroon kunt doorbreken. Hoe je jouw gedrag kunt ombuigen, zodat het volgende keer al net wat anders, beter loopt. Zo verander jij je gedrag naar een vorm dat wél positief bijdraagt aan je leven, een leven van groei.

Hoe ga jij dat doen (ja, jij doet het, maar ik help je), die patronen doorbreken? Dat vergt oefening. Soms veel oefening. Met kleine stapjes die we samen ontdekken veroorzaken we kleine veranderingen, die zichtbaar effect hebben op je verdere leven. Met mijn begeleiding zorg ik dat jij de veiligheid en de ruimte voelt om het ‘eens een keer anders te doen’.

En ook hier wil ik het niet gemakkelijker laten klinken dan het is: patronen in je gedrag die jij in je kindertijd hebt ontwikkeld, zijn jaren oud (duh…). Dat betekent dat ze niet in één dag veranderd zijn. Zoals ik al zei: wij mensen, we zijn gewoontedieren… Maar, door vol te houden en door te zetten, bereiken we zeker resultaat. Resultaat waar jouw groei aan ten grondslag ligt. En je doet het niet alleen: we gaan ervoor zorgen dat de mensen die dicht bij je staan jou helpen. Zo maken we een vangnet voor als je een dip hebt, of het niet meer ziet zitten om door te zetten. Mensen helpen namelijk van nature graag een ander. Laten we dat dan vooral gebruiken. Wat gaat het jou opleveren…?

Contact

Peter Boshuis

Profile