๐—ฅ๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ฒ๐—ป ๐—ณ๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ ๐—ธ๐—น๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ๐—ป

Rouw is een intens emotioneel proces, dat ook tastbare fysieke effecten op het lichaam kan hebben. Je stressniveau stijgt, wat kan leiden tot verminderde immuniteit, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten. Daarbij helpt het niet mee dat rouw vaak gepaard gaat met vermoeidheid en slapeloosheid, wat je dagelijks functioneren beรฏnvloedt.

Tot zover zijn fysieke klachten uit rouw over het algemeen wel bekend en โ€˜geaccepteerdโ€™.

Blog-Title

Minder bekend

Maar wist je dat je lichaam op nog veel meer manieren kan reageren op je verlies? De dood van iemand van wie we hielden is de grootste stressor die we in onze levens kunnen tegenkomen, volgens de lijst van โ€œstressful life eventsโ€ die in 1967 is samengesteld door de psychiaters Thomas Holmes en Richard Rahe. Ze onderzochten welke stressvolle gebeurtenissen mensen ziek kunnen maken. Deze lijst wordt nog altijd gebruikt.

De stress veroorzaakt door het verlies van een geliefde ontregelt je hormoonsystem. Dat kan lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie veroorzaken.

De term een โ€˜gebroken hartโ€™ komt ook echt niet uit de lucht vallen. Zowel hartzeer als hartkloppingen of een infarct kunnen door rouw worden getriggerd.

Erken je klachten

Het is cruciaal om deze fysieke reacties te erkennen als onderdeel van het rouwproces en gepaste ondersteuning en aandacht voor je fysiek te hebben om door deze moeilijke tijd heen te komen. En besef je dat in de geneeskunde de lichamelijke en de psychische aspecten uit elkaar zijn gegroeid. Dus als de dokter โ€˜niets kan vindenโ€™, wil dat niet zeggen dat er niets aan de hand is.

Zorg dat je de aandacht krijgt die je lichaam nodig heeft, ook als een arts in eerste instantie niets kan constateren. Rouw is niet iets om je voor te schamen, dus benoem vooral dat je in rouw bent.

Blog-Title

Hoe kun je verder?

En wat kun je zelf doen? Neem de tijd en ruimte voor jouw proces, praat erover en zoek de hulp die jij nodig hebt.

Voel je vrij om contact met me op te nemen voor meer informatie.

"De term een โ€˜gebroken hartโ€™ komt ook echt niet uit de lucht vallen."

Contact

Peter Boshuis

Profile