Burn-out

Bij zelfbewustzijn en zelfontplooiing is het doel om je te begeleiden bij het vergroten van je inzicht in jezelf, je waarden, talenten, aandachtspunten en doelen. Zelfreflectie. Samen zullen we werken aan het ontwikkelen van een actieplan om jouw persoonlijke groei en vervulling te stimuleren, zowel in jouw professionele als persoonlijke leven.kunt. Hierdoor lukt het niet meer om te herstellen van de stress en spanning.

Burn-Out

Vermoeidheid , nergens meer toe in staat, alles is te veel, slecht slapen , niet kunnen concentreren . Dit zijn voor veel mensen herkenbare verschijnselen. Deze symptomen zijn vaak het gevolg van een burn-out.

Wat is een burn-out? Soms kunnen gebeurtenissen, verplichtingen en problemen je veel stress en spanning geven. Vaak kun je hiervan herstellen. Ook kun je nog wel doorgaan met je dagelijkse bezigheden. Zelfs als je moe en gespannen bent.

Maar uiteindelijk kom je op een punt waarop dat niet meer lukt. Je vraagt meer van jezelf dan je aankunt. Hierdoor lukt het niet meer om te herstellen van de stress en spanning.

Als je even een stapje terugzet, is het niet zo gek overigens, dat meer en meer mensen in een burn-out raken. Naast het goed presteren in onze baan, kijk even goed naar alles wat de huidige maatschappij van ons vraagt; wat we van onszelf vragen: alles moet bijgehouden worden, aan alles moet aandacht besteed worden, alles draait om prestaties en de hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen, loopt de spuigaten uit. En om het nog eens een tikkeltje erger te maken, lijkt de wereld in brand te staan en leven veel mensen op de rand van het bestaansminimum. Zo bezien is het niet zo gek dat het leven je boven het hoofd kan groeien.

Stress ontstaat in je hoofd: je hersenen geven signalen aan je lijf dat het niet goed gaat, dat er een grens aankomt. Ze scheiden hormonen af, waar je hele lijf op reageert. Zo voelt iedereen stress op een andere plek: vaak daar waar je lijf het meest gevoelig is door bijvoorbeeld eerdere beschadiging. Maar, het voelen en ervaren van stress is in deze tijd zo normaal, dat we vaak de signalen negeren. De bescherming gaat echter door, op een zodanige manier dat het zeer schadelijk is voor je is, en bijvoorbeeld kan leiden tot een burn-out.

Ben je in een burn-out beland? Dan is het eerst zaak zo min mogelijk te doen. Vooral met je hoofd. Datgene wat je wel doet, richt dat op bewegen. Beweging, bijvoorbeeld wandelen, is een heel goede heelmeester. Door te bewegen ben je bezig met je lijf, en laat je je hoofd ‘los’. Bovendien, beweging geeft een cadans die helpt je hoofd leeg te maken. En precies dat helpt je vooruit, omdat stress hierdoor afneemt.

Ook de natuur is een zeer belangrijke, vaak vergeten steun. Alleen al het zijn in de natuur, helpt je stresslevels omlaag en voed je lijf met hormonen waar je je goed door voelt. Dit geldt voor ieder mens, ook als je niet in stressvolle situaties of een burn-out zit.

Ik help je door eerst eens ‘gewoon’ te luisteren naar je. Daarna kijken we samen welke stressfactoren bij jou een rol spelen en hoe we die minder groot kunnen maken voor je. Of misschien zelfs wel uitschakelen. En dat doen we niet zittend, maar juist wandelend. Want zoals gezegd is beweging zeer belangrijk bij een burn-out, in de juiste hoeveelheid natuurlijk. Ik geef je daarnaast praktische tips over voeding, rust, beweging en gedrag.

Ik bied een veilige en ondersteunende omgeving waar je vrijuit kunt spreken over jouw gevoelens en ervaringen. Helemaal los van thuis, je werk en alle andere aspecten die meegewerkt hebben aan je burn-out. Samen zullen we werken aan het begrijpen van hoe jouw burn-out is ontstaan en het vinden van een pad vooruit.

Contact

Peter Boshuis

Profile